Monday, July 4, 2011

USTAZAH PILIHAN-ASTRO OASIS

Salam buat semua. Lama aku tak update blog. Dah sebulan sejak kenduri walimatulurus kat rumah. Aku agak sibuk sebenarnya. Banyak benda nak cerita tapi masa sangat terbatas. Apapun, aku akan pastikan blog ni sentiasa diupdate walaupun cuma satu artikel sebulan.

Arini aku nak cerita tentang program terbaru Astro Oasis ‘ Ustazah Pilihan’ yang menggantikan program Imam Muda yang baru tamat 2 hari lepas. Kalau tak silap aku, program tu akan memulakan siaran lepas raya. Dan ujibakat akan diadakan pada bulan ni ditempat2 yang dinyatakan dalam TV. Hmm..aku nak cakap banyak pasal program ni pun tak boleh sebab aku tak tau secara detail perisian program ni. Macam mangga, kita tak boleh tentukan mangga tu masam @ manis melainkan lepas kita rasa.

Semua ahli keluarga suruh aku gi ujibakat program tu kecuali ayah. Aku tanya pandangan kawan2 pun, smua sokong. Along aku kata, peluang datang sekali seumur hidup. Kalau peluang tu dah terlepas, maka takkan datang lagi. Kata Along, ayah dah aturkan hidup aku separuh jalan, sampai aku masuk universiti. Sekarang masanya untuk aku tentukan perjalanan hidup aku yang seterusnya. Bukan ikut ayah lagi. So, Along kata kalau masih ragu jugak, buat istikharah. Dah jumpa jawapan, kalau istikharah menunjukkan iya, bincang dengan ayah elok2 supaya izinkan pergi ujibakat tu.

Ayah pulak tak bagi pergi. Kenapa? Sekarang aku nyatakan sebab kenapa ayah tak bagi aku pergi ujibakat tu. 1st, sebab aku perempuan dan bahana fitnah perempuan ni lagi dahsyat dari panahan petir. Petir boleh bunuh seseorang pada satu2 tempat tapi perempuan boleh bunuh banyak orang dalam berpuluh2 tempat. 2nd, ayah kata, apa ada dari glamor. Apa yg aku cari dari glamor? Kalau kita memang orang baik, bagus, tak perlu tonjolkan diri sebab perlakuan kita akan menonjol dengan sendiri untuk diikuti oleh orang lain. 3rd Ayah tnya antara yang penting dan yang terlebih penting, mana patut didahulukan? Ayah kata anak perempuanlah penentu kerendahan atau ketinggian martabat ibubapa.

Bila tanya dengan pensyarah aku, dia kata ‘kita takkan dapat mengubah apa yang ada disekeliling melainkan kita ada kuasa’.

Ini antara pandangan2 berbeza yang aku dapat. Rumit kan? Aku takkan tulis jawaban hati aku secara jujur disini. Tapi apa yang boleh aku katakan, aku hormat akan semua pandangan. Biar takdir dan masa menentukan segalanya. Samaada pergi atau tidak, itu bukan persoalan. Apa yang penting kat sini aku tahu bahawa apa juga keputusan yang aku ambil, ahli keluarga dan kawan2 sentiasa ada untuk menyokong aku. Syukran kasir..

0 comments:

Post a Comment