Friday, October 21, 2011

PERKONGSIAN BARU..

Salam buat semua. Lama betul aku tak update blog. Bukan taknak update tapi setiap kali nak menulis, ada je keje lain memanggil. Tapi Alhamdulillah, disubuh jumaat yg dingin dan tenang ni, aku dapat raikan kembali kerinduan aku pada penulisan. Alhamdulillah..syukur pada Allah yg masih sudi memberi ruang dan kesempatan pada aku..

Sekian lama menyepi, banyak perkara yg nak dikongsikan tapi masa aku terbatas. Jadi, aku cuma akan menulis mengikut peruntukan waktu yang ada. In’Allah, perkongsian yang bermanfaat aku kira untuk semua.

Baru2 ni aku dapat SMS dari kawan sekolah menengah aku dulu.Dia tanya 3 soalan pada aku dan mohon aku jawab dengan jawapan yang ringkas, padat dan boleh memberi kefahaman yg kompleks. Disini aku catatkan butir soalan yang dihantar pada aku.

1) Bagaimana pandangan aku pada orang yg solat tapi tak bertudung?

2) Bagaimana pandangan aku pada orang yang mengatakan tak semua perempuan bertudung itu baik?

3) Apa pandangan aku pada drama bermesej baik yang menampilkan pelakon2 islam yang berpegangan tangan dan berpelukan diantara bukan muhrim? Adakah berdosa kita tengok drama2 macam tu?

Inilah soalan2 yang ditanya pada aku. Aku ada 2 fokus sebelum menjawab soalan2 ni. Pertama, kawan aku ni perlukan jawapan yang ringkas, padat&kompleks. Kedua, dia bertanyakan pandangan aku, bukan pandangan para ulama’ mahupun fuqaha’. Jadi jawapan yang aku berikan cuma mengikut pandangan aku semata2. Harap tidak disalahtafsir oleh mana2 pembaca. Jika sekiranya jawapan aku ini tidak menepati kehendak soalan, pesalahnya adalah aku seorang.

1) Berkenaan org yang solat tapi tak bertudung-itu yang dinamakan minyak babi cap unta.

2) Berkenaan pandangan tak semua orang bertudung itu baik - Setuju 100% tapi orang yang tak bertudung, tak menutup aurat dah CONFIRM2 tak baik.

3) Tentang berdosa @tidak menonton drama yang menyampaikan mesej baik tapi pelakon2 yang semuanya beragama islam bebas berpegangan tangan &berpelukan antara 1 sama lain dalam drama tu-Yang halal tu JELAS, yg haram pun JELAS. Antara keduanya ada perkara2 yang meragukan. Mafhum sebuah hadith, Tinggalkan apa yang meragukan kamu kepada apa yang tidak meragukan kamu. Kita yang menonton tidak berdosa tapi mereka yang berlakon, secara JELASNYA BERDOSA.

Alhamdulillah, ternyata kawan aku berpuas hati dgn jawapan2 yang aku berikan. Sengaja aku tak huraikan panjang lebar kerana aku sekadar memenuhi permintaan kawan aku yang cuma mahukan jawapan yang ringkas, padat& kompleks! (^_^)

0 comments:

Post a Comment