Tuesday, October 25, 2011

SELAMAT JALAN MUAMMAR GADDAFI..

Era pemerintahan Muammar Gaddafi telah berakhir buat selama-lamanya. Sepanjang pemerintahan beliau, Libya telah membangun dengan jayanya. Banyak kejayaan yg diraih Libya dibawah pimpinan Gaddafi sehingga Libya tersenarai antara negara pengeluar minyak ke9 terbesar didunia & antara negara yang bebas hutang. Namun kekayaan dan kemewahan yang dimiliki serta tekanan dari pihak barat telah merubah segala2nya. Beliau yg dulunya disifatkan sangat prihatin terhadap rakyat bertukar menjadi musuh utama yang amat didendami. Gaddafi menjadi sasaran kemarahan rakyat atas kezalimannya membunuh beratus2 nyawa yg tidak berdosa. Sesiapa saja yg didapati menentang beliau, akan dibunuh tanpa belas kasihan.

Aku teringat video yang aku tonton,detik2 akhir sebelum kematian gaddafi. Beliau merayu dengan penuh harapan agar tidak dibunuh. Beliau diseret ditengah khalayak bagai binatang. Dalam kondisi parah, darah membasahi tubuh, beliau masih cuba meraih simpati rakyat namun tidak diendahkan. Beliau telah ditembak tanpa rasa kasihan oleh rakyatnya sendiri. Kemarahan rakyat tidak hanya berakhir pada sebutir peluru yang telah menumbangkan gaddafi tapi turut dibawa selepas kematiannya. Mayat gaddafi diletakkan ditengah pasar untuk tontonan rakyat Libya.Begitu hinanya gaddafi sehingga diperlakukan sebegitu rupa walaupun sudah tidak bernyawa. Bagi rakyat, tiada lagi maaf untuk Gaddafi. Mereka mahu gaddafi membalas nyawa yg telah dikorbankan sepanjang pemerintahannya. Mereka mahu gaddafi merasakan penderitaan rakyat yg pernah dizalimi, yang mohon dikasihani dan dibebaskan tetapi rayuan mereka dijawab dengan tembakan.Kini,dendam mereka terbalas!Hati rakyat Libya puas dengan kematian pemimpin yg disifatkan diktator itu.

Begitupun jua,secara jujur aku tidak menyetujui tindakan pemberontak Libya yang menembak mati gaddafi.Menurut aku, bukan begitu caranya untuk membalas kezaliman. Aku tau hati rakyat sakit, jiwa rakyat menderita tapi kalau dengan cara memperlakukan seorang manusia seperti binatang, maka tidak ada beza diantara rakyat dengan gaddafi. Dunia punya undang2. Heret saja beliau kemuka pengadilan dunia seperti saddam. Sejahat apapun gaddafi, tak kan tak ada langsung sumbangan beliau kepada rakyat sepanjang tempoh pemerintahannya? Bukan bermaksud menyokong tapi pandangan aku jelas. Tidak kira siapa pun yang memimpin, hakikatnya kita tidak akan pernah mampu memuaskan hati semua orang.

Satu perkara yg harus difahami oleh seluruh umat Islam didunia, jika dengan menyeksa seorang pemimpin sehina itu dan menyebabkan kematiannya, telah melangsaikan semua penderitaan yang ditanggung rakyat,anda silap! Kerana siapa juga yang jadi pemimpin selepas itu, TIDAK MUSTAHIL menjadi gaddafi di pertengahan jalannya.Siapa tau?!Sejarah mungkin berulang. Selamat jalan Gaddafi..

0 comments:

Post a Comment